DOLNÝ KUBÍN: Rada KDH navrhla Snemu na predsedu opäť Jána Figeľa

09.06.2012 Dolný Kubín

Dolný Kubín 9. júna (TASR) – Rada KDH sa dnes v Dolnom Kubíne zaoberala predovšetkým prípravou Snemu, ktorý bude 23. júna v Ružomberku. Za kandidáta na predsedu nominovala doterajšieho šéfa Jána Figeľa a za podpredsedov poslancov NR SR Jána Hudackého, Pavla Abrhana, Mariána Kvasničku, ako aj vysokoškolskú pedagogičku Miroslavu Szitovú, bývalého riaditeľa Slovenskej agentúry pre cestovný ruch Petra Belinského a ekonomického experta Miloša Moravčíka.

„Podotýkam, že ani táto zostava nemá vopred zadefinované výsledky, ale je ponukou pre Snem. Až ten definitívne s plnou vážnosťou a platnosťou rozhodne o zostave vedenia hnutia. Čo sa týka personálnych zmien, sme konzervatívnym hnutím, kombinácia kontinuity a zmeny je veľmi čitateľná,“ zdôraznil Figeľ s tým, že dôležitým cieľom je po diskusii a serióznej celkovej príprave celková zmena stanov.

Rada KDH podľa neho sformulovala dve výzvy. „Socialistické vnímanie reality, ktoré vidíme cez návrhy alebo opatrenia vlády, prenáša bremeno na občanov. V podstate sú zamerané najmä na zvyšovanie daní a odvodov. Logickým výsledkom bude zabrzdenie hospodárskeho rastu, vyššia nezamestnanosť a nižšia životná úroveň. Spravodlivé a efektívne sú riešenia vo forme šetrenia vládnych výdavkov a lepšieho výberu daní,“ prízvukoval Figeľ.

Ako druhú výzvu predstavil zámer vytvoriť ľudovú platformu pre spoluprácu blízkych parlamentných strán. „KDH ponúka stranám SDKÚ-DS a Most-Híd vytvorenie takejto politickej ľudovej platformy pre užšiu a účinnejšiu spoluprácu na európskych témach, ktoré sú dôležité aj pre Slovensko,“ spresnil s tým, že dobrými predpokladmi sú spoločné hodnotové základy, dlhoročná spolupráca a podobné náhľady.

Na otázku, aká je nálada v KDH po odchode Daniela Lipšica a Jany Žitňanskej, odpovedal, že je o nádeji a očakávaniach, že hnutie má na viac, ale aj o odhodlaní dokázať to. „Už na budúci rok sú regionálne voľby, potom séria ďalších, európske, prezidentské a komunálne. Chceme v nich byť úspešnejší. Našou konkrétnou výzvou je posunúť sa do centra diania, ukázať, že vieme realizovať vnútornú obnovu, aj sa postupne stávať alternatívou voči ľavicovému Smeru-SD,“ dodal Figeľ.
 

Vyberte región